باغچه بیدی
نویسنده : صلاح الدین احمد لواسانی
نوزدهم – هیات امنای بنیاد راشدی
========
بالاخره مجوزه های لازم برای فعالیت بنیاد خیریه نادر راشدی صادر شد.
همه اعضای هیئت امنا شامل پدر یعنوان رئیس هیئت امنا . من مدیرعامل ، ملیحه ، نفیسه ، مسعود ،سید محسن ، نسیم و نرگس و مامان لیلا بعنوان اعضای هیئت امنا آغاز به کار کردن. بعنوان اولین جلسه بعد از رسمیت یافتن اون باید بر روی خط مشی بنیاد بحث شده و دستور العمل ها و برنامه های آینده ترسیم میشد . به همین جهت ساعت ده صبح همه اعضا در دفتر بنیاد جمع شدیم.
پدر ضمن تبریک ، برای همه کسانیکه گوشه ای از کار رو تقبل کرده بودن ؛ آرزوی موفقیت و پاداش دنیوی و اخروی کرد. بعد از من خواست بعنوان بنیانگزار و برنامه ریز پیشنهادات آماده شده در قالب یک مرام نامه را برای همه اعضا شرح بدم.
با بیان خوشحالی بی حدم از اینکه در کنار آدم های مهربون حاضر ؛ می تونیم باری از دوش مردم محترم و نیازمند بر داریم ؛ مطالب خودم رو شروع کردم و گفتم : بطور معمول نهاد های خیریه از دو راه پول مورد نیاز برای کمک های خود شون رو تامین می کنن.
- یا دارای بودجه از نهاد های دولتی و شبه دولتی هستند .
- یا از کمک های مردمی استفاده می کنند.
و اضافه کردم هر دوشکل موجود دارای مزایا و اشکالاتی هستند. که فعالیت اونها رو تحت شعاع قرار میده ، بنابراین تصمیم گرفته شد کاری غیر معمول انجام بدیم. که به این ترتیب هست
- بنیاد خیریه نادر راشدی . تحت هیچ شرایط نه کمک های مردمی را می پذیرد و نه از بودجه های دولتی استفاده خواهد نمود. و این قاعده برای همیشه لازم الاجرا ست.
- مبلغ پنج میلیارد تومان وجه نقد از دارایی های شخصی من بصورت قرض الحسنه در اختیار این بنیاد قرار
می گیره ؛ تا بعنوان سرمایه اولیه در فعالیت های تجاری مناسب وارد بشه ، سود حاصل از این فعالیت ها ، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. - هدف بنیاد ساماندهی زنان بی ؛ یا بد سرپرستی است که دارای فرزند هستند.این ساماندهی شامل اسکان ، تغذیه و تامین همه مایحتاج عمومی و خاص ومهم تر از همه اشتغال مددجویان خواهد بود. حفظ حرمت ، آبرو و شخصیت همه افراد تحت پوشش بر همه دست اندرکاران بنیاد واجب و الزامی است
- اقدامات لازم جهت دسترسی فرزندان این افراد در تمامی سطوح آموزشی از ابتدایی تا عالی بعهده واحد تحصیلی مجموعه خواهد بود و کلیه هزینه ها ، تا خانواده به در آمد مکفی برای تامین آن برسند ، از طرف بنیاد پرداخت خواهد شد.
- دوره های توانمند سازی در رشته های گوناگون کار و کسب پیش بینی و تمام مددجویان تحت پوشش بنا به علاقه و استعداد در این دوره ها شرکت خواهند نمود.
- مددجویانی که آشنا به حرفه ای باشند. پس از تایید مهارتشان با سرمایه اولیه بنیاد بعنوان شریک تحت حمایت قرار خواهد گرفت.
- کلیه در آمد های حاصل از فعالیت های کسبی و تجاری بالمناصفه بین بین بنیاد و مددجو تقسیم می گردد . سود سهم بنیاد حاصل از این فعالیت ها به صندوق بنیاد واریز شده و در موارد مشابه بعدی بکار گرفته خواهد شد.
- ساختمان های مسکونی ، اداری ، تجاری مورد نیاز بصورت اجاره در اختیار بنیاد قرار خواهد گرفت. اجاره تمامی این واحد ها فارق از نوع و مساحت آنها ، ماهیانه ده هزار ریال معادل هزار تومان خواهد بود .
- اعضای هیئت امنا حق دریافت هیچ وجهی ، تحت هرعنوان از بنیاد را نداشته و خدماتشان کاملا رایگان خواهد بود.
10. برای هر یک از اعضا بشرح زیر مسئولیت هایی درفعالیت های بنیاد پیش بینی شده که بر اساس توانمندی و توافق خود عضو نهایی گردیده است.
11. جناب آقای عباس کیوانی رئیس هیئت امنا و مسئول برنامه ریزی و ساماندهی فعالیت های تجاری
خودم نوید راشدی مسئول نظارت و اجرای پروژهها ، خانم لیلا شمس مسئول شناسایی و تایید الحاق مددجویان به بنیاد و نظارت بر دریافت کمک های مناسب ، آقای سید محسن منفرد ، مسئول راه اندازی مجموعه های کسب و کار و تامین تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز ، همچنین مسئول تامین غذای مناسب و یکسان جهت همه مددجویان خانواده آنها و پرسنل ، آقای مسعود نظری مسئول بازار یابی و بازار سازی ، ایجاد فروشگاههای زنجیره ای ، شرکتهای بازرگانی فروش برای عرضه محصولات مجموعه ، خانم ملیحه کیوانی (راشدی) مسئول امور بهداشتی و درمانی و بیمه مددجویان. خانم نسیم ولد خانی بازرس ویژه و مسئول مددکاری و رسیدگی به امور عمومی مادران و کودکان خردسال و امور آموزش کودکان ،خانم نفیسه راشدی : مدیر امور اداری بنیاد
خانم نرگس منفرد مسئول فعالیتهای فوق برنامه ممدجویان و فرزندان آنان بمنظور ایجاد روحیه شاداب و گذر از خاطرات تلخ گذشته . از جمله برنامه ریزی سفرهای تفریحی و زیارتی و یا اردوهای آخر هفته. متناسب با فصل.
اگر همه مسئولیت های یاد شده را می پذیرند . صلواه بفرستند. همه با صدای قراء صلوه فرستادند و به این ترتیب رسما فعالیت بنیاد شروع شد.
پایان فصل نوزدهم